MINDSET

Mindset is de Engelse vertaling voor "overtuiging!"

Veel kinderen die bij mij komen hebben al het één en ander meegemaakt. Ze hebben al wat andere coaches of therapeuten gezien, hebben vaak al extra werk mee naar huis gekregen. 

Het kind heeft vaak haarfijn in de gaten dat er iets niet helemaal in de haak is! 
Als moeder of vader kun je wat gefrustreerd raken want, waarom lukt het Jantje wel maar ons Pietje niet? Deze gedachten geef je (onbewust) over aan je kind. 
Sommige kinderen hebben faalangst ontwikkeld of zeggen steeds dat ze het toch niet kunnen. Dit noemen we een "fixed mindset".  Hun mindset zit zo vast dat ze vooral op deze manier denken en hun kwaliteiten (bijna) niet meer zien. 
Vaak zijn het kinderen die graag willen laten zien wat ze kunnen. Ze zijn perfectionisch aangelegd. Maar zodra je ze vraagt om het nu eens anders te doen dan haken ze af en zie je denken "deed ik het net niet goed dan?"

Als baby ken je geen angst, ga je gewoon aan de slag, met vallen en opstaan. Zij zijn niet bang om fouten te maken. 

Een kind met een fixed mindset is wel bang om fouten te maken. Deze gaat hij het liefst uit de weg. Uit hun comfortzone stappen is er dan ook niet bij.

                                               Groei mindset

Er zijn ook kinderen die in kansen denken. Zij gaan gewoon aan de slag, zijn leergierig en zijn niet zo bang om fouten te maken. Zij hebben een "growth mindset". Zij denken niet in beperkingen maar in mogelijkheden. 

Zij gaan ervan uit dat ze ergens beter in kunnen worden. Geven niet zo snel op maar zetten hun tanden erin en bijten door!