MINDSET

`Ik kan het niet!` of `het lukt me toch niet!`

Het zijn uitspraken van kinderen met een fixed mindset. Je mindset moet je zien als de hoofdrolspeler van je gedachten. Als jij veel beperkende gedachten hebt dan is de kans groot dat je het lastiger vindt om het beste uit jezelf te halen.

Sonde

Vaak zitten er beperkende gedachten van ouders onder óf heeft een kind vaak gehoord dat het iets moeilijk vindt of niet zo goed is in een bepaald vak.

Beperkende gedachten van ouders. Als moeder vind je het belangrijk dat je kind lekker in zijn vel zit, dit wilde jouw moeder ook voor jou. Maar ieder mens maakt weleens iets mee wat minder prettig is en wat ons vormt tot wie ze zijn of worden. 

Zo'n gebeurtenis kan er voor zorgen dat je bepaalde dingen uit de weg gaat. Er zit vaak een stukje angst onder.. Aangezien angst een slechte raadgever is gaan we het vaak uit de weg. En hiermee zorgen we er eigenlijk voor dat onze ruimte kleiner wordt. 

Onbewust geven we die angsten door aan onze kinderen. 

Ik ga ervan uit dat een kind nieuwsgierig op de wereld komt, het zijn vaak de overtuigingen van  ouders en gebeurtenissen die ervoor zorgen dat we lessen uit de weg gaan. 

"Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!". P. Langkous.

Pippi had hier geen last van, zij kon alles want ze geloofde dat ze het kon. De truc is dan ook dat, zodra je je mindset kunt sturen, je veel meer kunt dan je zou denken. 

Nu is het bij ons niet zo dat wij dit doen middels het voeren van coachingsgesprekken. We zetten ALTIJD Access Bars in. Access Bars zorgt ervoor dat we beperkende gedachten los kunnen laten,  zonder dat we het in de gaten hebben. 

Het is een energetische behandeling die niet alleen geschikt is voor het kind maar ook zeker voor de ouders. Het mes snijdt dan aan 2 kanten.

Vaak combineren we Access Bars met reflexintegratie. Reflexintegratie zorgt ervoor dat we het `probleem` bij de basis aanpakken. 

Brein

We hebben allemaal 2 hersenhelften maar ons brein is ook verdeeld in 3 lagen. 

Het reptielenbrein

Het reptielenbrein is het kleinste en oudste deel van je hersenen. Het reptielenbrein is gebrand op maar één ding en dat is overleven. Dit deel van je hersenen is dan ook verantwoordelijk voor voortbestaan en voortplanting. Het reptielenbrein heeft controle over vitale lichaamsfuncties zoals je ademhaling, hartslag en bloedsomloop. In dit deel van je hersenen domineren instincten: voortplantingsdrang en overlevingsinstincten zoals voeding. Het reptielenbrein denkt niet na en onthoudt ook niets, het reageert instinctief en automatisch. Als zodanig functioneert dit brein buiten je bewuste controle. Hier regeert het wilde beest dat maar één missie heeft: overleven.

Het emotionele brein/zoogdieren brein

Het zoogdieren brein is het domein van je emoties. Dit deel van je hersenen screent alle zintuiglijke informatie op emotionele relevantie en vergelijkt deze met opgeslagen herinneringen en gedrag gebaseerd op positieve en negatieve ervaringen. Het zoogdieren brein helpt je op die manier om gedrag te herhalen dat gelukkig maakt (lekker eten, lachen, knuffelen) en onplezierige ervaringen (pijn, verdriet en angst) te vermijden. Dit deel van het brein beloont ook sociaal gedrag door het vrijgeven van de neurotransmitter dopamine die je een goed gevoel geeft.

Het menselijk brein (de neocortex)

Dit is het jongste gedeelte van je brein. Het is vooral verantwoordelijk voor alle rationaliteit en nuchterheid. In dit deel van je hersenen maak je weloverwogen beslissingen, doe je kennis op, denk je logisch na en analyseer je problemen. Dit deel van je hersenen laat zich het beste omschrijven als je gezonde verstand.

Een fixed mindset zorgt ervoor dat we niet `out of the box` kunnen denken en handelen. Je zit als het ware vast in je gedachten en overtugingen. Het is je reptielenbrein die dit in stand houdt. Denk aan een stemmetje in je hoofd `doe dat nu maar niet, straks val je nog!` Dit is je reptielenbrein. Het vreemde is wel dat je reptielenbrein ook tegen je zegt `hoe fijn zou het zijn als je dit zou durven?" Hij spreekt zichzelf eigenlijk tegen dus. 

Door bepaalde oefeningen dagelijks te doen vertellen we ons reptielenbrein eigenlijk dat het oké is, dat het mag ontspannen. Je reptielenbrein verstaat geen taal namelijk maar wél aanraking. Zo werken we aan de basis maar ruimen we ook overtuigingen op zodat je later vrij in het leven staat en de angst niet meer de baas is over jou. 

Hoe fijn zou dat zijn?

Afspraak maken?

Klik op onderstaande button om je kennismakingsgesprek, je Access Bars behandeling of je sessie nieuwe leerstrategieën in te plannen.