LEREN LEREN

Leren leren is het leren hoe te leren 

Zodra kinderen in de bovenbouw komen wint `leren leren` steeds meer terrein. 

Het is een belangrijke vaardigheid die kinderen gaandeweg eigen moeten maken. 

Echter zijn er een heleboel verschillende manieren om deze vaardigheid eigen te maken. Het is kijken welke manier geschikt is voor je kind.

Vandaag leg ik je graag uit waarom het zo belangrijk is en geef ik je 2 tips om alvast aan de slag te gaan! Tijdens de roadtrip naar Beelddenkland deel ik nog meer tips

Waarom?

Waarom is het zo belangrijk? Omdat kinderen niet alleen de stof in de klas eigen moeten maken, op moeten nemen en op moeten slaan. Ze moeten ook leren hoe te leren voor een toets. Of liever nog, leren omdat ze de stof écht eigen willen maken. Niet alleen voor een mooi cijfer dus. 

Er wordt vaak gedacht dat het krijgen van hoge cijfers zwaarder weegt dan het leren leren!

NEE! Sterker nog, leren leren is eigenlijk veel belangrijker dan de scores. Het is een vaardigheid die belangrijk is omdat ze er hun hele leven plezier van en hij brengt ze op het V.O, MBO, HBO- Universiteit heel erg ver. 

Nu wil ik je niet bang maken maar wist je dat er een heleboel kinderen zijn die de basisschoolperiode met 2 vingers in de neus doorlopen hebben en vastlopen op het V.O? 

Dat komt omdat heel veel kinderen die gemakkelijk leren niet aangesproken worden op hun niveau met als gevolg dat ze de samenvatting alleen maar een keer door hoeven te nemen om een 10 te halen. 

Een andere groep kinderen moet dagelijks leren voor een magere 6.

De verschillen zijn dus groot. 

Leren leren is dus voor ieder kind super belangrijk maar wordt tegelijkertijd ontzettend ondergewaardeerd. Zelfs door leerkrachten!

Leren leren

Nu je weet waarom "leren leren" zo belangrijk is wil je ook vast weten wat je kunt doen om je kind op een goede manier aan het leren te krijgen. Dit is een voorbeeld, tijdens de Roadtrip leer ik je er nog veel meer. 

Hoe werkt het:

1. Voor iedere te leren les pak je een post-it en deze plak je op een wit vel papier.

2. Schrijf op iedere post-it op over welke les het gaat.

3. Je kind gaat de samenvatting nu zelf samenvatten. Dit is de kern van het verhaal. Maar hij of zij noteert ook zaken die hij maar moeilijk kan onthouden.

4. Gebruik de vragen om bij de kern te komen. (deze kaart komt uit de methode "BGRPND LZN" van Beeldenderwijs en is een echte aanrader.

5. Je kind schrijft de kern zelf op! Niet jij. Waarom? Wie schrijft die blijft.

6. Je kind neemt deze samenvatting dagelijks even door. Hij mag wegschrappen wat hij inmiddels weet en er nieuwe dingen bijschrijven.


Er is nog een tip die ik graag met je deel! 

Maar nogmaals, tijdens de roadtrip deel ik er nog veel meer. 

Hij of zij hoeft dit niet te begrijpen want hij heeft er nog geen les over gehad. 

Waar is dit dan goed voor? Zo krijgt je kind overzicht! Hij of zij weet wat hem te wachten staat en weet wat hij wanneer gaat leren. Geloof me! Deze tip werkt belachelijk goed!

Vraag de samenvatting aan het begin van een nieuw hoofdstuk en neem hem kort door met je kind!

Hij of zij hoeft dit niet te begrijpen want hij heeft er nog geen les over gehad. 

Waar is dit dan goed voor? Zo krijgt je kind overzicht! Hij of zij weet wat hem te wachten staat en weet wat hij wanneer gaat leren. Geloof me! Deze tip werkt belachelijk goed!

Kortom

Besteed wat aandacht aan het "leren leren" van je kind. Het is een investering die dubbel en dwars beloond wordt!