wensen, dromen en doelen en waarom ze niet lukken

07-01-2021

`Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan` of `pluk de dag` of `carpe diem`. Allemaal quotes die met mindset te maken hebben.

Je kent ze vast wel. Er zijn een heleboel quotes te vinden die bedoeld zijn om ons aan het denken te zetten maar vooral in beweging te krijgen.

2021 is nog maar net begonnen en een heleboel mensen hebben de voornemens alweer aan de kant geschoven. Waarom? Omdat het te lastig bleek, of omdat ze het niet volhouden, of omdat ze tóch geen verandering wilden. Herkenbaar? Ik denk voor vele wel.

Als ervaringsdeskundige begrijp ik het mega goed als je het niet voor elkaar hebt gekregen je aan je voornemens te houden. Ik heb dit ook altijd. Meestal voel ik me dan een mega grote looser en kwijn ik een beetje weg in zelfmedelijden maar ook in boosheid. Waarom krijg ik het toch niet voor elkaar? Waarom zet ik niet door? Waarom waarom waarom?

2021 staat voor mij in het teken van mindset, ik ga namelijk meedoen aan het jaarprogramma van Mister Mindset (Michael Pilarzcyk, je kent hem wel, van TMF of radio 538)

Maar naast dit weet ik inmiddels een heleboel over hoe ons brein werkt. Ook als het gaat om onze voornemens en mindset.

Wist je dat ons brein ons constant voor de gek houdt? Nee? Laat het me uitleggen.

In het kort leg ik je uit hoe ons brein is opgebouwd.

We hebben 3 breinlagen.

1 Het reptielenbrein. Deze staat voor overleving en wordt in verband gebracht met "de automatische piloot". Doen zonder denken.

2 Het zoogdierenbrein (limbische systeem). Hier zitten onze emoties, sociaal gedrag maar ook onze lichaamstaal.

3 Het menselijk brein (neocortex) oftewel "ons verstand".

Deze 3 lagen communiceren de hele dag door met elkaar en geven ons vervolgens boodschappen door (nee niet de Jumbo boodschappen)

Een voorbeeld: Je wilt graag stoppen met roken. Je menselijk brein legt je uit waarom je dit het beste zou kunnen doen. Het is ongezond, kost geld, ziet er niet uit, is zo 1980 enz. Je besluit er iets aan te doen. Je plant een datum, haalt pleisters of kauwgum in huis en gaat aan de slag. Maar dan. "Och dat is toch niet nodig, dat ene sigaretje maakt echt niks uit, doe het nu maar gewoon dan voel je je daarna weer rustig. Even besluit je niet te luisteren maar het stemmetje begint te schreeuwen en laat zichzelf steeds vaker horen. Je kunt er bijna niet meer omheen en uiteindelijk bezwijk je. Je steekt een sigaret op. Je voelt je een looser en je baalt als een stekker.

Je menselijk brein legde je uit dat je beter kunt stoppen. Toen je dat ging doen nam je reptielenbrein het over. Dat reptielenbrein houdt niet zo van verandering namelijk. Maar ook het reptielenbrein vertelde je daarna ook dat je een looser bent. Bizar he?

Het is dus je reptielenbrein die ervoor zorgt dat je geen succeservaringen opdoet. Maar.... DAT KAN ANDERS! Je kunt hem trainen namelijk, temmen. Hoe?

Denk eens even aan je ochtendroutine. Hoe ziet die eruit? Is die altijd hetzelfde? Waarschijnlijk voor 99% wel. Dat is ook je reptielenbrein die hiervoor gezorgd heeft. Hij commandeert je! "Sta op, was jezelf, kleed je aan, ontbijt enz". Door het ineens anders te gaan doen maak je het je reptielenbrein moeilijk. Dit is hij niet gewend en dit is niet wat hij wil. Hij zal in opstand komen, "eej wat ben jij aan het doen, kleed jezelf eens aan!'

Maar toch ga jij doorzetten! Begin daarom dus met kleine veranderingen die niet meteen life changing zijn maar die ervoor zorgen dat jij zelf gaat wennen aan die weerstand die je voelt van binnen. Besef jezelf dat de stemmetjes in je hoofd verstuurd worden door je reptielenbrein en dat je hem aan het temmen bent.

"Je hoeft niet steeds iets terug te sturen". Dat was wat Michael tegen ons zei en gelijk heeft hij.

Als je in discussie gaat met je reptielenbrein ga je hem waarschijnlijk verliezen, hij zendt namelijk ook emoties mee, het verlangen om dat ene sigaretje toch op te steken.

Oke, hoor ik je denken, hoe kan ik dan wel voor succeservaringen zorgen?

Schrijf op wat je wilt veranderen. Besef je dat je reptielenbrein je uit gaat dagen. Zodra je dit merkt zeg je tegen jezelf: "dit is mijn reptielenbrein, dit gaat niet over mij, dit gaat over gewoontes en routines, die doorbreek ik nu en dat voel ik nu, ik kies ervoor om de drang naast me neer te leggen, om niet te luisteren, ik zend niks terug."

Als je dit een paar keer overwonnen hebt, leert je reptielenbrein dat je deze gewoonte niet meer nodig hebt. Het reptielenbrein zal stoppen en rust vinden en jou vervolgens met rust laten.

Begin klein, Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.

En die quotes? Die hang je overal op ter motivatie, om jezelf constant te confronteren met de reden dat je dit doet!

Wil je helemaal "all the way" gaan? Ontdek dan de kracht van Access Bars. Access Bars zorgt er onder andere voor dat je reptielenbrein tot rust komt! Naast dit doet Access Bars nog veel meer! Je bent altijd welkom voor een behandeling!

Ik wens je heel veel succeservaringen toe!

Liefs Corine