Rozengeur en maneschijn

23-05-2019

Ik kreeg een leuke vraag.. Of alle kinderen die hier komen groei doormaken.

De vraag vond ik zo leuk maar ook begrijpelijk dat ik hem op deze manier ook wil beantwoorden.

Tijdens iedere lezing wordt er wel eens aan me gevraagd 'waarom is dit allemaal nog zo onbekend?'

Mijn antwoord: 'wij zijn de Zonnatura producten in een grote supermarkt'. 

Je kent het hoekje misschien wel, biologische, gezonde en vaak wat duurdere producten die de meeste mensen voorbijlopen. 

We leven in een maatschappij die gehaast is. We willen onze boodschappen bijvoorbeeld snel doen. Dit geldt niet alleen voor de boodschappen, zo ben ik dit bericht op de w.c aan het intypen want dat is 'effectiever'. Alles moet het liefst zo snel mogelijk gebeuren.


In een aantal gevallen is het bij mij dan ook zo dat ouders haast hebben. Sommigen geven eerlijk aan dat ze al langer wilden komen maar dat ze toch gewacht hebben, vaak weten de leerkrachten het niet meer of wordt er gesproken over doubleren of over een dyslexieonderzoek, of over een andere school. Deze groep mensen komen dan vaak  alsnog omdat ze alles geprobeerd willen hebben. 

Het eerste wat ik dan altijd zeg is: 'haastige spoed is zelden goed!' Als je hieraan begint dan is het niet altijd zo dat er snel resultaten zichtbaar zijn. Dat de scholen meteen met hun oren staan te klapperen.

Nee, geduld heb je nodig, mijn diensten zijn diensten die tijd en doorzettingsvermogen vereisen. En een misschien nog veel belangrijker punt, vertrouwen hebben in mij!

Ik maak namelijk nieuwe verbindingen aan in de hersenen, die verbindingen moet je dagelijks doorlopen zodat het later een sneltrein wordt. 

Maar hoe lang jouw kind hiervoor nodig heeft is per kind verschillend. Als je de oefeningen ziet dan kun je je misschien afvragen "wat hebben deze oefeningen nu met begrijpend lezen te maken?" 

 Veel ouders met haast vragen me dan ook 'kan ik de oefeningen dan niet 3x per dag doen?' 'Nee, dat heeft geen zin, je kunt het niet forceren, plus daarbij ga je zelf ook niet meteen 3 uur in de sportschool staan omdat je een sixpack wilt hebben. Wél kun je de telefoon, iPad, PlayStation aan de kant leggen en bewuste oefeningen doen zodat de hersenen beter met elkaar gaan samenwerken.

Soms is het ook zo dat kinderen het niet (meer) willen. Ze vinden de oefeningen raar of stom en haken daarom af. Super jammer maar het kind moet het doen! Ik ga niks forceren en een kind al helemaal niet dwingen.

Maar dat is niet het enige, soms is er ook meer aan de hand .

Zo werk ik bijvoorbeeld met reflexintegratie en ben ik opgeleid om de 'leerreflexen' aan te pakken. Maar er zijn ontzettend veel reflexen, reflexen die ik niet kan integreren, die bijvoorbeeld te maken hebben met stress of opkomen voor jezelf. Het zijn maar wat voorbeelden. 


Als ik vermoed dat er eerst nog aan deze reflexen gewerkt moet worden dan stuur ik ouders door naar een therapeut die dit wel kan. Ik wil namelijk eerlijk zijn! Als ik iets niet kan, dan heeft het voor mij geen zin om tóch te beginnen. 

Mijn visie is 'als we het doen, dan doen we het goed!'

Is dit vervelend? Nee de meeste ouders vinden dit fijn en waarderen mijn eerlijkheid. Sommige mensen haken af en gaan dan toch liever zelf aan de slag. Ik kies er namelijk bewust voor om dan niet aan de slag te gaan mits er eerst gewerkt wordt aan de reflexen. Want ieder kind is leerbaar, maar ik kan er niet uithalen als het kind zeer gestrest is, of last ervaart van overtuigingen die hen in de weg staan, dan werkt het namelijk niet. 

Mijn advies is dan ook altijd om het niet uit te stellen als je een traject bij mij overweegt. 

Haastige spoed is zelden goed. En dat niet alleen...

Als we kijken naar wat een kind nodig heeft om zich verder te ontwikkelen, hem of haar de tijd en ruimte geven, dan zal een kind groeien! 

Want gras groeit niet door eraan te trekken maar door de wortels water te geven 

Groetjes Corine

Lees jij graag wat onze successen zijn? Klik dan hier!

Kind & Co op Facebook en Instagram