Pas jij?

15-05-2018

14 mei mocht ik een tweede lezing verzorgen voor gastouderbureau Thuis van huis in Mierlo. Een groep enthousiaste gastouders die kwamen luisteren naar mijn verhaal. Na afloop reed ik naar huis en dacht ik even na over wat er allemaal gebeurde die avond. 

Wanneer ik mag spreken over mijn werk of wanneer ik uitgenodigd word voor het geven van een lezing dan bereid ik me altijd goed voor. Het is de energie in de zaal die me altijd weer wakker schudt. Want hoe vanzelfsprekend iets voor mij is, zo vanzelfsprekend is het voor veel luisteraars niet. 

Ik ga er vaak vanuit dat mensen weten dat de ontwikkeling van een kind niet alleen uit de cognitieve ontwikkeling bestaat! 

Peuters en kleuters worden al gevolgd met een leerlingvolgsysteem. Wanneer de ontwikkeling  een kind niet volgens hét boekje gaat dan maken we ons al gauw zorgen. Want mijn kind, of dit kind, is nog niet zover dan het gemiddelde kind! "We houden hem even in de gaten." Soms geven we zelfs al remediërende oefeningen mee. Leren kleuters de letters met een I pad, mogen ouders thuis aan de slag met het aanleren van cijfers en leren we onze eigen kinderen kleine hoeveelheden overzien. We leren ze hakken en plakken. Op de w.c. hangt een grote poster met lettertjes erop. Onze kinderen zijn de hele dag door bezig met leren!

"Oh die van ons kan al lezen" of "die van ons kent alle letters al"of "die van ons kan al rekenen". Wanneer we dit soort uitspraken horen dan maken we ons al gauw zorgen over ons eigen kind die dit nog niet kent. En een logisch gevolg is dat we onze kinderen wat bij gaan sturen, we gaan ze helpen. We gaan naar de Action, kopen daar wat boekjes en werkbladen en gaan thuis aan de slag. 

Ik zie baby's, peuters en kleuters met een Ipad op schoot!  Baby's vooral omdat ze dan "even rustig" zijn, peuters en kleuters om dingen te leren of een YouTube filmpje te bekijken. Kleuters krijgen een abonnement op Scula zodat ze straks "klaar"  zijn om naar groep 3 te gaan. Kinderen werken hard, niet alleen op school maar ook thuis.

Maar wist jij dat het heel belangrijk is voor een kind om te spelen? Te bewegen? 

Want wanneer een kind speelt of beweegt dan worden er in de hersenen nieuwe verbindingen aangemaakt. Bewegen heeft dus een positieve invloed op het brein. Hoe meer je dus beweegt, hoe beter dus! Gevolgen kunnen leerproblemen zijn maar ook hyperactiviteit, concentratieproblemen en problemen in het visuele systeem.

Wanneer een kind speelt met een I pad dan is er geen sprake van beweging, de hersenactiviteit neemt af. Je gebruikt maar een klein gedeelte van je brein op dat moment. 


Wist jij dus dat spelen en bewegen dus noodzakelijk zijn voor de hersenontwikkeling. Dat leren gebeurt in je hersenen? Dat je hersenen beweging nodig hebben? Dat je ogen niet gemaakt zijn om vooral dichtbij te kijken? Dat beweging zorgt voor veel hersenverbindingen.

In de media kom je zulk soort berichten gelukkig steeds meer tegen. Er is aandacht voor maar waarom ZIE ik dan niks veranderen?

Want wat kan er gebeuren in een klas? Kind 1, we noemen hem "Karel" krijgt vaak te horen dat het stil moet zitten. "Zo kun je jezelf toch niet concentreren, je moet op je taak letten!" Karel gaat het volgende doen: "Oh ik moet opletten. Waar was ik ook alweer gebleven? Oh ik moet wel stilzitten. Welke letter is dit eigenlijk? Hey wat doet Pietje daar? Oh ik moet wel opletten". Karel raakt gefrustreerd, overprikkeld. Het moet op téveel dingen tegelijk letten. Karel kan er overigens niet eens wat aan doen! Het heeft immers keihard gewerkt om alle letters te leren, de kleuterjuffen konden hem ook niks meer bieden, het enige waar hij last van kan krijgen is zijn "wiebelgedrag."  


En nee, niet op iedere school werken ze zo, maar het gros wel! En nee, niet iedere ouder is gevoelig voor dit soort zaken, maar het gros wel! En nee, niet iedere ouder doet dit op deze manier maar het gros is er wel gevoelig voor!


Ik begrijp ouders en leerkrachten ook goed, de maatschappij schrijft dit namelijk voor. We zijn prestatiegericht! 

Ik ben ook moeder en soms vind ik het ook lastig, wil ik ook dat het goed gaat met mijn kinderen, luister ik ook naar het advies van de juffen om bijvoorbeeld meer te lezen. Maar sinds ik weet wat ik weet denk ik daar vaak 2x over na. Betekent het namelijk niet dat wanneer een kind meer gaat lezen of meer gaat rekenen het ook BETER gaat lezen of rekenen. Is de kans aanwezig dat er iets anders moet gebeuren! En wanneer je een kind dan extra laat lezen of laat rekenen dan treedt er vaak frustratie en faalangst op. Dat train je niet weg met een faalangst training want de oorzaak is er nog steeds!

Bewegen en spelen is dus erg belangrijk voor kinderen. Het leert ze plannen en organiseren, problemen oplossen, het traint het geheugen, ruimtelijk inzicht, taakaanpak, balans bewaren, het is goed en gezond voor de ogen en ga zo maar door. Dit zijn allemaal belangrijke elementen die een kind nodig heeft in groep 3 en hoger.

In Finland, en dit zeg ik vaker, krijgt een kind 2 jaar langer de tijd om te rijpen. Bij ons dus 2 jaar minder. In die 2 jaar gebeuren er een heleboel dingen, rijpen de hersenen. Zorgen we voor een steviger fundament.

Ik nodig je dan ook graag uit om hierover na te gaan denken, je kind de ruimte te geven om zich te ontwikkelen. Want als je een kind de ruimte geeft dan leert het belangrijke leervoorwaarden voor later! Daar hebben ze hun hele leven lang plezier van! Kijk niet alleen naar de hoeveelheid letters, de cijferkennis, het hakken en plakken enz. Kijk verder dan alleen de "kennis" want "kennis" wil niet per definitie zeggen dat een kind "makkelijk" zal leren. Daar is écht meer voor nodig!


Wil jij hier meer over weten? Wil jij leren welke bewegingsoefeningen goed zijn voor de ontwikkeling van je kind? Ik organiseer een workshopdag "1001 leer en spel ideeën' voor ouders die zich kunnen vinden in mijn verhaal en hun kind graag de juiste zetjes willen geven!