Is een diagnose nodig?

ADHD, ADD, Autisme, Asperger, Dyslexie, Dyscalculie, Dyspraxie.. Deze medische termen vliegen me dagelijks om de oren. 

Wat vind ik er nu van?

Diagnoses zijn in het leven geroepen om het gedrag van mensen te verklaren. Om eenheid te brengen in de vele interpretaties van diagnoses bedacht men de DSM IV en later de DSM V lijst. In dit "handboek voor psychiaters"  vind je alle diagnoses die er bestaan. 

Maar wist jij dat de helft van de "commissie" uit personen bestaat die financiële verbindingen heeft of had met de farmaceutische industrie? En wist jij dat dit 100% is voor de subcommissie "schizofrenie en psychotische stoornissen"? (bron GGZ)

Wist jij ook dat de lat in de DSM V lijst zo laag is gelegd dat we tegenwoordig wel ieder mens kunnen diagnosticeren? (bron GGZ)

Ik wist dit wel, de farmaceutische industrie wordt vet gespekt en kinderen/ volwassenen krijgen nu om het minste of geringste een diagnose opgeplakt! 

Heeft jouw peuter driftbuien in de supermarkt? Dan lijdt het aan "disruptive mood dysregulation disorder". Deze stoornis maakt een grote kans om uit te groeien tot de gevaarlijkste valse epidemie van de DSM 5 (bron GGZ)

Tsja wat vind ik hier van? Serieus? Een peuter die op de grond ligt met een driftbui heeft een stoornis? Mij inziens is dit vrij normaal hoor. Peuters moeten nog leren hoe het leven werkt, zij hebben hyperfocus, als ik iets wil dan wil ik dit meteen!! Dat is nu eenmaal zo! Moet ik deze kinderen dan een etiket geven omdat het gedrag niet binnen de huidige kaders past? Verwachten we nu dat iedere peuter netjes hand in hand loopt met mama of de kinderwagen vasthoudt? 

Ik vind persoonlijk dat we een beetje doorslaan. Ieder kind dat niet binnen de lijntjes kleurt krijgt tegenwoordig een etiket opgeplakt. En de meeste van jullie weten hoe ik ben, ik veroordeel niemand die wel voor deze weg kiest! We hebben allemaal hetzelfde doel en dat is ons kind gelukkig zien, als jij vindt dat dit met etiket is, dan heb je mijn zegen! Doen wat goed voelt.

Ik wil echter middels dit blog aangeven dat we volgens mij een tikkeltje doorslaan.

Maar wat moet ik  dan doen? Hoor ik je denken.

Ken je de wereld van nieuwe leerstrategieën al? De wereld waar o.a. ik me in bevind. Samen met een aantal collega's, verspreid door heel Nederland werken wij aan de ontwikkeling van kinderen (en volwassenen) Een wereld die boven de rivieren bekender is dan hier in Brabant en Limburg. 

Onder deze wereld hangen een aantal therapieën die ingezet kunnen worden om de ontwikkeling van een persoon een "duwtje" te geven. 
Ik noem er een paar: Reflexintegratie, dominantiematrix, Braingym, Bal-a-vis-x, JaMaRa, visuele screening & training, leesmatrix, schrijfmotorische therapie, RMT, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Laat ik reflexintegratie uitlichten. 
 

Het belang van het integreren van de reflexen:

Primitieve reflexen zijn automatische bewegingen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van de controle over het hoofd, spierspanning en sensorische integratie. Zij vormen de basis van onze lichaamshouding, de levenslange reflexen. Deze primitieve reflexen ontstaan veelal in de baarmoeder en in de babytijd en worden geïntegreerd als de bewegingen hun werk doen. Dan worden de bewegingen meer geoefende en gecontroleerd. Wanneer de reflexen actief blijven kunnen er veel problemen ontstaan.

Onvolledige integratie van reflexen kan een bijdragende oorzaak van ADD / ADHD, autisme, vertraging in de ontwikkeling, zintuiglijke integratie stoornissen, zicht en gehoor problemen, gedragsuitdagingen, extreme verlegenheid, gebrek aan vertrouwen en verslavingen tot gevolg hebben. Ritmische bewegingen helpen kinderen en volwassenen de reflexen te integreren.


Elke baby die wordt geboren beschikt over een heleboel aangeboren impulsieve bewegingen. Deze bewegingen noemen ze de reflexen. Die zijn al vroeg tijdens de zwangerschap ontstaan of ontstaan na de geboorte. Die bewegingen zijn nodig om bijvoorbeeld de bevalling goed door te komen, om te overleven en jezelf te beschermen gedurende de eerste maanden van je leven.

Zo heb je onder andere de zuigreflex, de zoekreflex, de loopreflex en de valreflex. Iedereen heeft deze reflexen. Wanneer je de reflexen stimuleert, reageren deze automatisch.

De ontwikkeling van de reflexen is het fundament van de ontwikkeling van een kind. Net zoals de ogen (visueel), de oren (auditief) en het werkgeheugen. 

Op het moment dat een reflex niet goed geïntegreerd is, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan.

Een voorbeeld: Als de Asymmetrische Tonische Nek Reflex niet goed geïntegreerd is, kunnen kinderen visuele problemen hebben. Als de ogen niet kunnen samenwerken (binoculair zicht), kan dat lees- en spellingsproblemen geven. De ogen kunnen gaan tranen of rood worden. Ook kunnen er evenwichtsproblemen zijn. En kan het kind links- en rechts vaak verwarren. Of een kind schrijft zowel met rechts als met links.

Ook kunnen kinderen moeite hebben met het vangen en gooien van een bal. Ook andere sportvaardigheden kunnen achterblijven. Dit is te wijten aan ongecoördineerde bewegingen en oog-volgproblemen.

Een actieve ATNR beïnvloedt sportieve prestaties. Het kind kan moeite hebben met hardlopen, skiën, skeeleren, etc.. Leren zwemmen kan een uitdaging zijn, vooral de schoolslag. Vaak ziet men bij de borstcrawl een slechte, spetterende, rollende zwemstijl.

Het gedrag of de bewegingen die het kind vertoont is het antwoord van de reflex, niet het probleem! (bron Unique child)

Oké, nu je dit gelezen hebt weet je dat er dus ook andere dingen mogelijk zijn. Maar waarom weten dan zo weinig mensen dit?

Weet je nog dat ik zojuist over de DSM V lijst had? Die lijst met alle diagnoses, gemaakt door een grote groep mensen die financiële verbindingen hebben met de farmaceutische industrie? Zij hebben geen baat bij deze diensten. Zij hebben geen financiële verbindingen met onze wereld. Dat betekent dat zodra je naar de huisarts gaat met je verhaal, je niet doorgestuurd zult gaan worden naar mij of een collega. Een huisarts stuurt je echter wel door naar een instituut die op een andere manier op onderzoek uitgaat, met de DSM V lijst in het achterhoofd. 

Vroeger werd ik hier boos om, ik zag het als gemeen spelletje. Vooral toen ik erachter kwam en zelf ervaren had dat reflexintegratie dus ECHT werkt. 

Een voorbeeld:

Piet heeft last van onrust in het lijf, hij zit de hele dag te wiebelen op zijn stoel. De juf moet hem vaak corrigeren maar ook thuis moeten papa en mama tijdens het avondeten constant zeggen dat hij op zijn stoel moet blijven zitten. Als Piet iets in de klas hoort dan MOET hij zien wat het was, tijdens instructies let hij niet op en als hij aan het werk moet gaan dan heeft hij geen idee wat hij moet doen. Dit resulteert in lage CITO scores, Piet heeft al 3 V scores op de AVI en DMT toets en juf mag hem doorsturen voor een onderzoek naar dyslexie. Tijdens het tien minutengesprek spreekt juf haar zorgen uit. Ze geeft aan dat Piet doorgestuurd mag worden naar een logopedist. Ouders nemen dit aanbod aan. Tijdens het intelligentieonderzoek valt het de onderzoeker op dat Piet wel veel onrust in het lijf heeft, dat hij niet goed weet wat er van hem verwacht wordt en daardoor niet aan de slag gaat. Het kost hem punten en de onderzoeker vraagt zich af of hij belemmerd wordt Een breed onderzoek wordt voorgesteld. Hier gaan ouders op in, uit dit onderzoek komt ADHD. Er wordt ritalin voorgeschreven. Piet wordt rustiger, let beter op en zit voor het eerst in zijn leven zit hij rustig op zijn stoel. 

Wat zou er volgens mij aan de hand zijn?

Ik vermoed dat Piet een paar reflexen actief heeft zoals de Spinal Galant. Deze reflex wordt geintegreerd zodra hij uit het geboortekanaal komt. Hij wiebelt zich als het ware eruit. Maar doordat Piet 2 weken "overtijd" was, is er een keizersnede ingepland. Piet heeft zich niet uit het geboortekanaal gewiebeld, maar is eruit gehaald. Dit zorgt ervoor dat de Spinal Galant niet geïntegreerd kan worden en Piet dus blijft wiebelen. Ook vermoed dat ik dat Piet een actieve ATNR reflex heeft omdat hij steeds traanogen heeft tijdens het lezen en het lezen niet op gang komt. Als ik zijn coach was zou ik in een later stadium de visuele screening en training willen doen zodat zijn ogen beter met elkaar gaan samenwerken. Als we deze reflexen en oogsamenwerking aanpakken dan lossen we de problemen op en is het fundament van Piet stevig.

Er zijn dus meerdere wegen die naar Rome leiden. 

De aanleiding voor dit blog was de Poll die ik op Facebook plaatste. De reacties die ik daar las inspireerde mij jullie te informeren.


Ben jij op zoek naar een collega die met nieuwe leerstrategieën werkt? Kijk op www.breincentrum.com  voor een collega bij jou in de buurt!