Feel good!

12-01-2019

De groep mensen met een burn-out en/of depressieve klachten groeit met razendsnel tempo. 13% van de werknemers ervaart maandelijks burn-out klachten, en laatst las ik ergens dat 40% van de Nederlandse bevolking niet blij is met het werk wat ze doen. Ik schrik hiervan! 


Op zoek gaan de oorzaak is natuurlijk van essentieel belang. Vaak komt het doordat we in een prestatiegerichte maatschappij leven. We willen meer, groter en zekerheid. Die behoeften hebben we zelf gecreëerd door de jaren heen. Zekerheid bereik je o.a. door de dingen te blijven doen zoals je nu al doet. Door af te wachten tot die baan op je pad komt die je zo graag zou willen bijvoorbeeld. Dat betekent echter wel dat je, tot die tijd op de plek moet blijven die je nu hebt. 
"Meer en groter" bereik je door je bijvoorbeeld te laten bijscholen of omscholen zodat je inkomen kan groeien, zodat de kans op een nóg betere baan vergroot wordt. 
Maar ben eens eerlijk, is dat wat je écht wilt? Waarom wil je dit? En dit vind ik altijd een interessante.. 

De meeste van jullie kennen me als iemand die kinderen helpt op onderwijskundig gebied. En dat klopt ook. Maar sinds ik me verdiep in hersenontwikkeling heb ik zoveel meer geleerd. Niet alleen over het stuk onderwijs maar ook dat je je hersenen kunt trainen wanneer je gevoeliger bent. Je hersenen letten namelijk vooral op negatieve dingen. Super stom eigenlijk.

Onze hersenen hebben namelijk meer receptoren voor het negatieve dan voor het positieve!

Burn-out klachten, depressieve gevoelens zijn hier vaak het gevolg van. Je hebt je hersenen de ruimte gegeven eigenlijk om op de negatieve dingen te letten.

Je kunt je hersenen wél zelf opnieuw programmeren.

Voor 17 seconden sluit je je ogen, ga je voelen hoe je je voelt, ga je je focussen op fijne dingen.  17 seconden maar..

bijvoorbeeld: 'deze bank zit echt lekker, dat kussen in mijn rug voelt heerlijk' enz.

Je bent nu begonnen met het trainen van je hersenen. Het zal als een sneeuwbaleffect gaan. Het begint klein maar het zal groter worden.


Wanneer je je betrapt op negatieve gedachten, kijk dan recht vooruit (vaak kijk je namelijk omlaag als je aan negatieve dingen denkt) en bedenk iets waar je dankbaar voor bent. Je zult zien dat er meteen een lach op je snoet verschijnt. Of misschien merk jij het aan je gevoel. Kijk wat er bij jou gebeurd. Het is misschien even wennen en oefenen. Maar oefening baart kunst! 


Druk die negativiteit de kop in met positieve gedachten!

Volgende keer ga ik in op afstemmen. Afstemmen is een manier om de "wet van de aantrekkingskracht" voor je te laten werken!