#.Beelddenken vs. #Hooggevoelig

08-01-2019

Hooggevoelig, tegenwoordig is ieder kind wel hooggevoelig. Maar wat is het nu eigenlijk?

Op mijn socials heb ik deze week een 5 minilesjes over #beelddenken geschreven. Beelddenken en hooggevoeligheid gaan namelijk vaak hand in hand. 

Hooggevoeligheid betekent eigenlijk dat je gevoelig bent voor externe en interne prikkels. Onder prikkels verstaan we licht, geluid, aanraking en geuren. We merken eigenlijk alles op. 

Deze prikkels komen bij hooggevoelige mensen harder binnen dan bij niet hooggevoelige mensen. Het lijkt alsof ons filtersysteem niet of nauwelijks werkt. We kunnen dus last ervaren van deze prikkels. We zijn dan overprikkeld.

Overprikkeling houdt in dat we teveel prikkels hebben gekregen. Een vol hoofd is een symptoom die je vaak hoort. Rust is dan het enige medicijn dat helpt. 

Maar we kunnen ook onderprikkeld zijn. Dan hebben we door de dag heen te weinig prikkels/ uitdaging gehad. Door het brein uit te dagen kun je dit voorkomen maar ook door een keer af te wijken van de dagelijkse routine. 

Sommige mensen hebben een manier gevonden om om te gaan met deze gevoeligheid, maar er zijn ook mensen die er last van blijven houden. Vaak komt dit omdat we ons "anders" voelen. We hebben bijvoorbeeld meer rust nodig, we voelen emoties van anderen aan waardoor we niet goed weten hoe we met deze emoties om moeten gaan. 

Hooggevoelige mensen gaan vaak hun grens over. We vragen veel van ons zelf. We willen ons het liefst zo normaal mogelijk voelen. Ons verstand en ons gevoel liggen dan vaak niet op dezelfde golflengte waardoor we er later weer de vruchten van plukken. Moe, overprikkeld, een rotgevoel. We komen onszelf dan weer tegen. Luisteren naar je lijf is dus erg belangrijk. Dit kun je doen door goed te aarden. En persoonlijk vind ik het woord "aarden" behoorlijk zweverig klinken maar eigenlijk betekent het niets meer dan naar binnen keren, en voelen en constateren hoe je je voelt. Merk het gewoon op. Je  weet dan vaak zelf al wat nodig is om weer in balans te komen. Een avond bankzaken, een wandeling om je hoofd leeg te maken. Probeer het eens uit.

Wil jij nou graag meer weetjes en/of tips ontvangen? Volg me dan op Instagram en Facebook en Pinterest! Daar deel ik nog veel meer tips en weetjes!