5 tips voor een soepele ochtend

16-05-2019

Zodra je kind(eren) naar school gaat, begint tijd een belangrijkere rol te spelen binnen het gezin. We moeten immers op tijd op school zijn. Te laat komen is geen optie. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan!

Als moeder van 2 kinderen merkte ik dat structuur en regelmaat belangrijk zijn maar als "natuurlijke chaoot" vond ik het lastig ze dit te bieden. 

Hieronder heb ik 5 tips die jou wellicht ook kunnen helpen om s' ochtends meer orde in de chaos te creëren!

1. Bied structuur aan
Kinderen hebben behoefte aan structuur en overzicht, zij willen duidelijkheid.
Begin iedere ochtend daarom met hetzelfde ritueel. Je kunt er voor kiezen om dit beeldend te maken middels picto's of foto's. (Voor het vinden van picto's verwijs ik je door naar deze website)

Probeer dit iedere dag te doen, op een gegeven automatiseren beelddenkers de stappen en hebben ze je later niet meer nodig. Je bevordert hiermee meteen de zelfstandigheid. 

2: Dek de tafel. 

Het is voor ons als mama misschien sneller geregeld als wij de boterhammen smeren maar het is eigenlijk beter als ze dit zelf doen. Wanneer je kind te klein hiervoor is dan smeer je ze uiteraard zelf. Maak een momentje van het ontbijt en ga in gesprek. Waar heb je zin in? Waar zie je tegenop? Spreken we vandaag af? Kortom, ga even in gesprek met je kind. Het zal zich gehoord voelen.

Tip: gaat je kind niet graag naar school en heeft het er last van? Toon begrip! 'Ik snap het!' 'Ik hoor je, wat vervelend dat je dit zo voelt!' Zeg liever niet 'komt wel goed, maak je geen zorgen!' Een knuffel erbij en ze voelen zich gehoord en de stress in hun lijfje verdwijnt.

3: Mag jouw  kind s' ochtends t.v. kijken? En merk je dat ze daardoor vaak tè laat zijn? Dat er strijd ontstaat en jij moet mopperen?

Het is super irritant als je hierover iedere ochtend in gesprek moet gaan. Een kind gaat al gauw met een negatief gevoel naar school toe en dat is ook niet bepaald handig. Om dit te voorkomen de volgende tip:

Spreek samen af dat ze t.v. mogen kijken zodra ze met alles klaar zijn. Plan deze tijd ook in wanneer je het ochtendritueel visueel maakt.

Bijvoorbeeld:

  1. Wassen
  2. Aankleden
  3. Ontbijten
  4. Tanden poetsen
  5. Haren doen
  6. Schoenen aan
  7. Fruit pakken
  8. T.v. kijken

Je biedt ze zo weer duidelijkheid en ze weten waar ze aan toe zijn. 

4: Overzicht 

Niet alleen vinden volwassenen het fijn om overzicht te hebben, kinderen vinden het ook fijn om te weten waar ze aan toe zijn. 

Bespreek daarom  kort hoe de dag eruit ziet en wat er op de planning staat. Het geeft ze houvast.

Voor beelddenkers werkt het ook fijn als je een maandoverzicht maakt. Dan zien ze wat er op de planning staat. Zij leren "top down" namelijk. Vanuit een groot geheel naar een kleiner geheel.  Je kunt dan wekelijks even kort de week met ze doorspreken. Beelddenkers houden niet zo van verrassingen namelijk. (wel van cadeautjes ;))

5: Voor niet ieder kind belangrijk maar wel voor de "ijdeltuiten" onder ons. Welke kleding trekken we vandaag aan?

Met enige regelmaat hadden wij strijd hierover. Ze konden maar niet beslissen welke kleding ze aan wilden trekken en dat zorgden ervoor dat we minimaal 15 minuten kwijt waren aan het maken van een setje. 

Tip: Spreek de avond van tevoren af welke kleding ze aantrekken en leg ze klaar. 

Het zal ervoor zorgen dat er s' ochtends minder strijd over is. En wees eerlijk , niets is zo prettig als een goede en fijne start van de dag!

Ken jij iemand die deze 5 tips moet lezen? Deel dit bericht dan gerust! Delen = vermenigvuldigen